Przydatne szczególnie do prowadzenia badań trawienie zgładów metalograficznych w laboratoriach przemysłowych, gdzie ważna jest trwałość, niezawodność i prostota jego obsługi

Jednak osoba chora na galaktozemię przez całe życie musi już stosować się do ograniczeń diety zapobiegających przykrym skutkom choroby, bardzo niebezpiecznym dla zdrowia całego organizmu. Podstawowym badaniem jest określenia stężenia w erytrocytach urydylilotransferazy galaktozo-1-fosforanu (GALT), czyli enzymu odpowiadającego za trawienie laktozy. Przydatne szczególnie do prowadzenia badań trawienie zgładów metalograficznych w laboratoriach przemysłowych, gdzie ważna jest trwałość, niezawodność i prostota jego obsługi. Trawienie białek i cukrów następuje. Aby poprawić trawienie w sposób naturalny, należy zadbać o ilość zjadanego pokarmu. Kwasy tłuszczowe są rozkładane do nukleotydów przez nukleazy działające w jelicie cienkim. Trawienie węglowodanów analizuje się najczęściej na przykładzie skrobi - polisacharydu złożonego z wielu cząsteczek glukozy połączonych wiązaniem glikozydowym. Posiada właściwości żółciotwórcze i żółciopędne, dzięki czemu ułatwia trawienie pokarmów. Z kolei magazynowane przez nią substancje, gdy ulegają wydzieleniu, rozprowadzane są do komórek w całym organizmie. Gdy glukoza jest już w krwiobiegu wydzielona zostaje insulina przez trzustkę. Błonnik (celuloza) przechodzi niestrawiony przez układ pokarmowy człowieka. Wymiary właściwej jamy ustnej są ograniczone przez łuki zębowe wraz z dziąsłami, podniebienie twarde i podniebienie miękkie oraz przeponę jamy ustnej, na którą składają się mięśnie żuchwowo - gnykowe. Owszem, objawy ktore wymieniłaś pasują u mnie w 85%, mam tez siedzący tryb życia, tradzik niewiadomego pochodzenia, alergie, problemy z jelitem (na kolonoskopii nic nie wyszło) i wypróżnieniem. Lekkostrawne, ubogie w tłuszcze potrawy działają na nadwątloną wątrobę i pęcherzyk żółciowy niczym prawdziwy detoks, dlatego warto je uwzględnić w swojej diecie. Bierze też udział w przetwarzaniu składników pokarmowych na energię (a więc w metabolizmie cukrów i tłuszczy) oraz jej gromadzeniu w formie glikogenu. Muszą zostać rozłożone do cukrów prostych (najczęściej jest to glukoza). Sok dwunastnicy ma odczyn lekko zasadowy, przez co przynajmniej częściowo neutralizuje bardzo kwaśny odczyn treści pokarmowych przechodzących z żołądka. Sok dwunastnicy zawiera różne enzymy hydrolityczne, które odpowiedzialne są za trawienie węglowodanów, białek i tłuszczy. Już jedna szklanka dziennie dostarcza dużej ilości witaminy C i antyoksydantów, które wspomagają usuwanie toksyn przez wątrobę. Jedynie woda ulega wchłonięciu, przez co treść pokarmowa jest formowana w kał.